Wormentelweekend | Collectief Groningen West

Wormentelweekend

Regenwormen zijn de composteerders van de bodem. Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal, waardoor voedingsstoffen in de bodem vrijkomen. Daarmee dragen ze bij aan een gezonde bodem. Bovendien zijn regenwormen een belangrijke voedselbron voor weidevogels.

Wormen tellen en determineren
Op/rondom het weekend van zaterdag 17 april 2021 willen we iedereen uitnodigen om eens een schop in de grond te steken en te kijken wat er zoal aan wormen in de bodem leeft. Hierbij maken we onderscheid tussen rode en grijze wormen. De rode worm is de harde werker, het is de worm die zorgt voor de afbraak van organisch materiaal. De grijze regenworm doet het wat kalmer aan en is breder vertegenwoordigd, maar niettemin zeer belangrijk voor de bodem. Hoe je wormen kan tellen en de verschillende soorten regenwormen kan herkennen wordt duidelijk in dit filmpje. Of gebruik de handleiding

Onze tips
– Wormen tellen is leuk, maar samen wormen tellen is nog leuker! Wie vraag jij mee?
– De meeste wormen zitten in de bovenste 10 cm, kijk dan ook goed tussen de wortels.
– Vermenigvuldig het aantal wormen met 25 voor het aantal wormen per m2.

Resultaten delen
We horen graag hoeveel wormen jij gevonden hebt! Vul daarom na het tellen dit formulier in. Of stuur een mailtje naar Janneke van der Velde. Vermeld daarbij per kluit het totale aantal wormen, het aantal rode wormen en wat informatie over het perceel (zoals bemesting, recente (kerende) grondbewerking, diversiteit). Ook ontvangen we graag een foto van de gevonden wormen.

Meer weten en leren?
Doe dan mee met de digitale kennissessie op donderdagavond 22 april. Op deze avond delen we graag de resultaten, beantwoorden we jullie vragen en kan onderzoeker Jeroen Onrust ons alles vertellen het belang van de regenworm voor je bodem en de weidevogels. Deelnemers aan het wormentelweekend ontvangen automatisch een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Meld je daarom aan en stuur je resultaten op!

Hulp nodig? Neem dan contact op met Janneke van der Velde, jvandervelde@collectiefgroningenwest.nl

Meer nieuws

Slotbijeenkomst project Weide & Water: aan de slag met duurzaam bodem- en waterbeheer

Slotbijeenkomst project Weide & Water: aan de slag met duurzaam bodem- en waterbeheer

Woensdag 15 november was de slotbijeenkomst in Zuidwolde van ons project Weide & Water. Vanuit het project is met meer dan 80 boeren is er kennis en praktijkervaring gedeeld over duurzaam bodem- en waterbeheer. Aan de hand van onder andere acht studiegroepen, vele praktijkproeven en gezamenlijke veldbijeenkomsten hebben we de afgelopen vier jaar gekeken hoe je met praktische maatregelen binnen de bedrijfskringloop…

Praktijkproeven voor een betere bodem

Praktijkproeven voor een betere bodem

Binnen het project Weide & Water werken deelnemers op verschillende manieren aan beter bodembeheer en delen ze hun opgedane kennis en ervaring. Samen met Agrarisch Jongeren Kontakt en Collectief Midden-Groningen hebben diverse boeren kunnen experimenteren door het uitvoeren van praktijkproeven. Projectleider Erik Hoving: “Afgelopen voorjaar…