Excursies houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier
In het kader van het project ‘Herstel houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier’ organiseren we samen met Landschapsbeheer Groningen vier excursies over de waarde en het beheer van houtsingels. Tijdens de excursies wordt uitleg gegeven over het belang van houtsingels voor het landschap en de natuur. Daarnaast krijgt u tips over het beheer van houtsingels en de subsidiemogelijkheden voor aanleg en beheer. De excursies zijn bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het coulissenlandschap van het Zuidelijk Westerkwartier en vinden plaats op de volgende data:
Datum Tijd Locatie
Vrijdag 11 september 14:00 – 16:00 Fam. Van der Most, Oosterheerdtstraat 7, Leek
Woensdag 16 september 19:00 – 21:00 Fam. Wiersema, `t Pad 11, Niebert
Maandag 21 september 14:00 – 16:00 Fam. Heerssema, Kuzemerweg 32, Oldekerk
Donderdag 24 september 19:00 – 21:00 Fam. De Vries, Oosterweg 24, Noordwijk
Aanmelden:
Wilt u deelnemen aan één van de excursies? Meld u dan aan bij Jaap van Gorkum, jvangorkum@collectiefgroningenwest.nl.
Tijdens de excursie lopen we door weilanden, het is daarom verstandig om laarzen aan te doen.
Het project ‘Herstel houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier’ wordt gefinancierd door de provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Foto: Bij deze singel zijn enkele ruimtes tussen de bomen te groot en kunnen er dus bomen bijgeplant worden.
Meer nieuws
Kattenactie in weidevogelkerngebieden
Katten kunnen grote ‘stoorzenders’ zijn in het veld. Met name ’s nachts trekken ze er op uit en vormen ze een bedreiging voor de aanwezige vogels.
Volop aan de slag voor een waardevol weidevogellandschap
Samen met ruim 100 deelnemers hebben we ons het afgelopen jaar ingezet om het leefgebied van de weidevogels te verbeteren. Een open landschap met plasdrassen, hoog waterpeil en/of natuurvriendelijke oevers.
Broedsucces en weidevogels sterk onder druk door predatie
Het nestsucces en de kuikenoverleving van weidevogels in de provincie Groningen is veel te laag om een gezonde weidevogelpopulatie in stand te houden. Dat blijkt uit onderzoek dat in 2019 en 2020 is uitgevoerd.
Boerenlandvogelbalans 2020
Eind oktober kwam de Boerenlandvogelbalans 2020 uit. De balans schetst de ontwikkelingen van weidevogels, akkervogels en vogels van kleinschalig cultuurlandschap en is opgesteld met gegevens uit de databases van Sovon, LandschappenNL en de Bond van Friese Vogelwachten.
Nieuwe bestemming watermolen ‘Hessel’
Het bedrijf van de bekende Friese weidevogelboer Hessel Agema was ingericht als prachtig weidevogelgebied. Dit werk werd na zijn overlijden niet voortgezet. Gelukkig kreeg zijn watermolen een nieuwe bestemming.
Inrichten bij-vriendelijke tuin gestart
Op 15 oktober zijn de werkzaamheden gestart om d’Olle Tuun in Midwolde bij-vriendelijk in te richten. Samen met verschillende partijen zijn we betrokken geweest bij de inrichtingsplannen van deze tuin.
GLB-veldbijeenkomsten soortenrijk productiegrasland
Vrijdag 25 september hebben we twee veldbijeenkomsten georganiseerd voor de deelnemers van de GLB-pilot. Eén van de vijf maatregelen in de GLB-pilot is soortenrijk productiegrasland. Ruim 20 boeren zijn hier in 2020 enthousiast mee aan de slag gegaan.
De bijeenkomsten van Weide & Water starten weer
Afgelopen voorjaar zorgde Corona er voor dat alle groepsactiviteiten, inclusief de studiegroepen Weide & Water, stil kwamen te staan. Met inachtneming van de richtlijnen starten we binnenkort weer met de studiegroepbijeenkomsten van Weide & Water.
Jaarverslag 2019
Bekijk hier het jaarverslag over 2019
De app BijerBij is in de lucht!
De bedoeling van de app is veel informatie te geven over maatregelen voor de bijen en dat gebruikers elkaar gaan informeren maar ook stimuleren