Agrarisch natuurbeheer werkt, zeker in Groningen | Collectief Groningen West

Agrarisch natuurbeheer werkt, zeker in groningen

Op de laatste vrijdag in april ontving gedeputeerde Henk Staghouwer, tijdens het werkbezoek aan het akkerbouwbedrijf van Boelo Tijdens, uit handen van Henk Smith het Groene Koffertje. Aanleiding voor het werkbezoek was de tussentijdse evaluatie van het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer.

Tijdens het bezoek liet akkerbouwer Boelo Tijdens zien dat, in het uitgestrekte landschap van het Oldambt, agrarisch natuurbeheer werkt. De afgelopen jaren heeft de akkerbouwer gezien dat de biodiversiteit toeneemt. “Je ziet meer wild in het veld. De akkerranden en wintervoedselveldjes zorgen voor voedsel, broed- en schuilgelegenheden voor vogels maar bieden ook  plaats voor  insecten. Daar doe ik het voor”.

Naast het agrarisch natuurbeheer kwam ook het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) ter sprake. Het agrarisch natuurbeheer is onlosmakelijk verbonden met het GLB. De gedeputeerd gaf aan daar graag met de collectieven in Groningen over door te willen praten. Hoe worden de regels uit Europa vertaald in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) en hoe landt dat in de provincie op de boerenerven. “We willen hier graag stappen mee maken naar een meer natuurinclusieve landbouw in Groningen”.

Henk Smith gaf aan dat de collectieven in de nieuwe GLB-periode hun succesvolle werk graag voorzetten. ”Er zijn veel gebiedsgerichte initiatieven in Groningen, boeren zien soms door de bomen het bos niet meer. De collectieven zijn, met kennis, ervaring en draagvlak bij de boeren, een goede partner.  Boeren scheppen samen met de collectieven een gezonde leefomgeving voor weide- en akkervogels en bevorderen de biodiversiteit in het landelijk gebied. Dat is iets om trots op te zijn.”

Met de overhandiging van het Groene Koffertje kreeg de gedeputeerde aanbevelingen voor de toekomst. Maar ook de opdracht om “te zaaien” binnen het provinciehuis. In het koffertje zat namelijk voor elk statenlid een zakje zaad. En zo als Boelo tijdens treffend verwoorde:  “In elke tuin van een statenlid kunnen er tegels uit en zaaizaad erin. Want wie zaait zal oogsten”.

Meer nieuws

Slotbijeenkomst project Weide & Water: aan de slag met duurzaam bodem- en waterbeheer

Slotbijeenkomst project Weide & Water: aan de slag met duurzaam bodem- en waterbeheer

Woensdag 15 november was de slotbijeenkomst in Zuidwolde van ons project Weide & Water. Vanuit het project is met meer dan 80 boeren is er kennis en praktijkervaring gedeeld over duurzaam bodem- en waterbeheer. Aan de hand van onder andere acht studiegroepen, vele praktijkproeven en gezamenlijke veldbijeenkomsten hebben we de afgelopen vier jaar gekeken hoe je met praktische maatregelen binnen de bedrijfskringloop…

Praktijkproeven voor een betere bodem

Praktijkproeven voor een betere bodem

Binnen het project Weide & Water werken deelnemers op verschillende manieren aan beter bodembeheer en delen ze hun opgedane kennis en ervaring. Samen met Agrarisch Jongeren Kontakt en Collectief Midden-Groningen hebben diverse boeren kunnen experimenteren door het uitvoeren van praktijkproeven. Projectleider Erik Hoving: “Afgelopen voorjaar…