Home
14-03-2019

Het eerste kievitsei is gevonden!

Het eerste kievitsei is gevonden!

 

Dinsdagmiddag 12 maart om 13.15 uur staat te boek als het moment dat het eerste kievitsei in Groningen werd gevonden. Toch zal de vondst van het eerste legsel van seizoen 2019 voor altijd omgeven zijn met mysterie. Toen een klein gezelschap tegen de avond het nest bezocht om de gebeurtenis vast te leggen, bleek het nest leeg te zijn. Geraapt of gepredeerd, wie zal het zeggen? Gelukkig had vinder Bertjaap Darwinkel diezelfde middag nóg een nest gevonden in hetzelfde gebied, met zelfs twee eieren. En dus konden de plichtplegingen (een oorkonde, een bloemetje en een foto) die horen bij ´het eerste kievitsei´ na een lange wandeling toch doorgaan, al was de zon toen al onder gegaan.
 

De eerste keer dat hij weer oog in oog staat met een legsel is elke keer weer een bijzonder moment, vertelt Bertjaap Darwinkel, veldmedewerker bij CGW, terwijl we over een winderig en nat weiland bij Dorkwerd lopen. ´Het is bij uitstek het signaal dat het broedseizoen weer gaat beginnen, met alle opwinding die daar bij hoort. Ik verheug me er op veel legsels van weidevogels aan te treffen.´ Is hij niet bang dat de eerste eieren het koude weer niet zullen overleven? ´Nee, ik vertrouw er op dat het kievitenvrouwtje weet wat ze doet. Zo zit de natuur in elkaar.´
 

Dit gebied onder de rook van Groningen is van oudsher rijk aan weidevogels, die zich niet hebben laten verjagen door de oprukkende stad. Oud grasland en ruwe mest uit de Hollandse stal die melkveehouder Dirk Klooster royaal over zijn weilanden verspreid, zijn het geheim van dit opmerkelijke fenomeen, denkt Darwinkel. Dat hij twee jaar geleden in hetzelfde perceel ook al het eerste kievitsei vond, is dus geen toeval.

 

Tekst: Bert Hidding

Terug naar het overzicht

Webdiensten - Plus Automatisering