Home
  • Ontdek de gasten en mieden
  • Ontdek de gasten en mieden

Landschapsbeheer

Traditioneel hakhoutbeheer houdt het landschap mooi

 

Van het noordoosten naar het zuidwesten lopen in het Westerkwartier de gasten met daarop verscheidene dorpen verscholen in het groen. Bijvoorbeeld Nuis, Niebert en Marum maar ook Niekerk, Oldekerk en Lutjegast en de omgeving van Grootegast, Opende en Doezum. Het karakter van deze omgeving wordt sterk bepaald door de houtsingels die er staan.

 

Bescherming van dit coulisselandschap is nodig. Vroeger maakten de hakhoutsingels deel uit van het boerenbedrijf. Ze leverden geriefhout, brandstof en veekering. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Collectief Groningen West maakt zich sterk voor het behoud van mooie en gevarieerde elzensingels, heggen en houtwallen. Poelen en petgaten horen daar ook bij; als natte natuurpareltjes bieden deze elementen plek voor veel dieren en planten.

 

Goed hakhoutbeheer zorgt ervoor dat binnen de elzensingels en houtwallen ruimte is voor een boom-, struik- en kruidlaag. Veel variatie geeft de beste kwaliteit leefgebied voor soorten als o.a. de gekraagde roodstaart, kerkuil en de grote lijster. De gewenste variatie blijft alleen bestaan door de singels periodiek flink uit te dunnen. Binnen Collectief Groningen West worden alle landschapselementen deskundig geïnventariseerd. Op basis van de veldinventarisatie volgt een beheeradvies en sluit het collectief contracten af met de eigenaar voor het benodigde beheer. In 2018 gaat het om ongeveer 240 contracten voor bijna 250 kilometer singel. Samen hebben we de ambitie om dit nog flink te laten groeien.

 

Inhoudelijke informatie over agrarische landschapsbeheerpakketten en vergoedingen vindt u onder de Leden-Login.

Laatste nieuws

GLB Pilot Hoe? Zo!

GLB Pilot Hoe? Zo!

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie richt zic...

Lees verder

Agenda

Naar agenda

Webdiensten - Plus Automatisering