Kuikens in het land, kat in de mand | Collectief Groningen West

Kuikens in het land, kat in de mand

Huiskatten: schattig met hun lange staart, alerte oortjes en lieve gespin. Maar onder die zachte vacht schuilt een geboren roofdier.

Katten zijn van nature jagers die vooral in de nacht actief zijn. Verwilderde katten en boerderijkatten spelen een rol in de predatie van weidevogels, maar ook tamme katten leggen soms lange nachtelijke rooftochten af op zoek naar prooidieren, soms tot wel vijf kilometer van hun huis. Een weidevogelkuiken op de grond bij het nest is dan een makkelijke prooi.

Om de predatiedruk door katten op weidevogelkuikens te verlagen, heeft het collectief verschillende acties ondernomen om het castreren en steriliseren van katten te stimuleren. Daarmee bedwingen we niet alleen de ongebreidelde populatiegroei van (verwilderde) katten. Uit onderzoek blijkt dat katten na te zijn ‘geholpen’ minder gaan zwerven en dus een minder groot risico vormen voor weidevogels.
In de winter van 2020 zijn we gestart met een kattenactie in Middag – Humsterland. Erfeigenaren konden zich bij ons aanmelden om hun katten kosteloos te laten castreren of steriliseren via Stichting Kat in Nood (KIN), die de katten ving, in Drachtstercompagnie liet helpen en terugbracht naar de boerderij. Wilden leden naar hun eigen dierenarts, dan ontvingen ze daarvoor een vergoeding, mits ze ook deden aan weidevogelbeheer. In totaal zijn ruim 90 katten geholpen.

Eind april houden we weer operatiedagen. Woon je in de dorpen Ezinge, Den Ham of Feerwerd? Meld je dan aan bij het collectief! Ook niet-leden mogen zich aanmelden. KIN helpt de katten voor vijf euro per kater en 25 euro per kat. Zit je bedrijf in Middag – Humsterland en heb je een ongewenst nestje? Meld het ons! KIN komt moederpoes en kroost halen, steriliseert de kat en herplaatst de kittens (of brengt ze met de moeder terug naar de boerderij). Bij succes gaan we deze actie in de toekomst ook in andere gebieden starten.

Meer nieuws

Slotbijeenkomst project Weide & Water: aan de slag met duurzaam bodem- en waterbeheer

Slotbijeenkomst project Weide & Water: aan de slag met duurzaam bodem- en waterbeheer

Woensdag 15 november was de slotbijeenkomst in Zuidwolde van ons project Weide & Water. Vanuit het project is met meer dan 80 boeren is er kennis en praktijkervaring gedeeld over duurzaam bodem- en waterbeheer. Aan de hand van onder andere acht studiegroepen, vele praktijkproeven en gezamenlijke veldbijeenkomsten hebben we de afgelopen vier jaar gekeken hoe je met praktische maatregelen binnen de bedrijfskringloop…

Praktijkproeven voor een betere bodem

Praktijkproeven voor een betere bodem

Binnen het project Weide & Water werken deelnemers op verschillende manieren aan beter bodembeheer en delen ze hun opgedane kennis en ervaring. Samen met Agrarisch Jongeren Kontakt en Collectief Midden-Groningen hebben diverse boeren kunnen experimenteren door het uitvoeren van praktijkproeven. Projectleider Erik Hoving: “Afgelopen voorjaar…