GLB-veldbijeenkomsten soortenrijk productiegrasland
Vrijdag 25 september hebben we twee veldbijeenkomsten georganiseerd voor de deelnemers van de GLB-pilot. Eén van de vijf maatregelen in de GLB-pilot is soortenrijk productiegrasland. Ruim 20 boeren zijn hier in 2020 enthousiast mee aan de slag gegaan. Tijdens de veldbijeenkomsten was Pim Clotscher als specialist aanwezig. In alle openheid werden de ervaringen gedeeld, variërend van “helaas mislukt” of “tot mijn verbazing komt er nu toch nog wat op”, tot “helemaal top, ik wil nog meer inzaaien”. De droogte van de afgelopen jaren bleek een uitdaging bij het inzaaien. Een tip en ervaring van Pim Clotscher was dan ook dat later in het najaar inzaaien, zelfs nu begin oktober nog, meer kans van slagen heeft dan in het voorjaar.
Omdat er nog veel te leren valt willen we ook in 2021 kruidenrijk grasland blijven ondersteunen binnen deze pilot groep. Een inventarisatie liet zien dat er veel motivatie is om door te gaan, zowel met bestaand als nieuw kruidenrijk grasland. We hopen dat dit kennis oplevert die we vervolgens ook breder kunnen delen.
Meer nieuws
Wormentelweekend
Wormentelweekend Regenwormen zijn de composteerders van de bodem. Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal, waardoor voedingsstoffen in de bodem vrijkomen. Daarmee dragen ze bij aan een gezonde bodem. Bovendien zijn regenwormen een belangrijke voedselbron...
Steeds meer boeren maken land nat voor weidevogels
Steeds meer boeren maken land nat voor weidevogels Als het broedseizoen begint verzamelen weidevogels zich graag op natte plekken in het boerenland. Deze zogenaamde plasdras gebieden werken als een magneet op vogels zoals grutto’s, kieviten en tureluurs: in het...
Het eerste kievitsei is gevonden!
Eerste kievitsei in de provincie Groningen gevonden! Op woensdag 10 maart heeft weidevogelbeschermer Bertjaap Darwinkel uit Roden het eerste kievitsei in onze provincie gevonden. Darwinkel vond het nest in Dorkwerd, gemeente Groningen, op het land van melkveehouder...
Duurzame maatregelen goed inpasbaar in bedrijfsvoering
Samen met Vereniging Noardlike Fryske Wâlden en Collectief Midden Groningen wilden we de ervaringen over de pilot weten. 96% van de deelnemers werkten hieraan mee. Dat levert waardevolle feedback op.
Bestuurslid gezocht!
Wij zoeken een nieuw bestuurslid voor de portefeuille ‘Landschap’. Heb jij ervaring met het beheer van houtsingels en kennis van agrarisch natuurbeheer? Ken jij ons werkgebied als je broekzak en kun jij het thema landschap inspirerend vertegenwoordigen? Dan zijn wij opzoek naar jou!
Kattenactie in weidevogelkerngebieden
Katten kunnen grote ‘stoorzenders’ zijn in het veld. Met name ’s nachts trekken ze er op uit en vormen ze een bedreiging voor de aanwezige vogels.
Volop aan de slag voor een waardevol weidevogellandschap
Samen met ruim 100 deelnemers hebben we ons het afgelopen jaar ingezet om het leefgebied van de weidevogels te verbeteren. Een open landschap met plasdrassen, hoog waterpeil en/of natuurvriendelijke oevers.
Broedsucces en weidevogels sterk onder druk door predatie
Het nestsucces en de kuikenoverleving van weidevogels in de provincie Groningen is veel te laag om een gezonde weidevogelpopulatie in stand te houden. Dat blijkt uit onderzoek dat in 2019 en 2020 is uitgevoerd.
Boerenlandvogelbalans 2020
Eind oktober kwam de Boerenlandvogelbalans 2020 uit. De balans schetst de ontwikkelingen van weidevogels, akkervogels en vogels van kleinschalig cultuurlandschap en is opgesteld met gegevens uit de databases van Sovon, LandschappenNL en de Bond van Friese Vogelwachten.
Nieuwe bestemming watermolen ‘Hessel’
Het bedrijf van de bekende Friese weidevogelboer Hessel Agema was ingericht als prachtig weidevogelgebied. Dit werk werd na zijn overlijden niet voortgezet. Gelukkig kreeg zijn watermolen een nieuwe bestemming.